arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Obično noge bole nakon dugog trčanja ili napornog planinarenja. Problem je kad se bol u nogama javi ničim izazvana. Bol je tada siguran znak da nešto nije u redu. Takvu bol ne bi trebalo zanemariti, jer može upućivati na nastanak tromboze u nogama. Naime, noge su isprepletene arterijama i venama. Arterije svježom krvi opskrbljuju organe i tkiva, a vene krv siromašnu kisikom transportiraju natrag u srce. Cijeli sustav cirkuliranja krvi potiče srce koje stalno ritmično pumpa krv. Uzgon venske krvi potpomažu i krilca koja su smještena na unutrašnjim stjenkama vena. Njihova uloga je spriječiti vraćanje venske krvi natrag u noge. Sve je dobro dok su vene elastične.

Ultrazvučni pregled s dopplerom (color doppler arterija i vena nogu) tehnika je koja koristi ultrazvučne valove kako bi prikazali strukture u tijelu, a dodatkom dopplera možemo prikazati i protok krvi unutar krvnih žila. Na taj način možemo u istom prikazu analizirati strukturne promjene (arterijsku stijenku i plakove, stanje vena) te funkciju (protok krvi s mjerenjem brzina i određivanjem stupnja suženja u arteriji, prekid protoka u veni zbog ugruška).

Ultrazvučni pregled i color doppler arterija i vena nogu je bezbolan, siguran, nema komplikacija niti štetnog zračenja. Dragocjen je u procjeni nekoliko stanja: ateroskleroze (pojave plakova koji sužavaju arterije različitih organa), duboke venske tromboze (stvaranje ugrušaka u dubokim venama najčešće nogu), funkcije vena i venskih zalistaka (čija promjena dovodi do oticanja nogu i pojave ulkusa-rana), ozljeda arterija.

U Poliklinici Arista, u centru Zagreba, Gundulićeva 15, ultrazvučni pregled arterija i vena vrši jedan od vodećih hrvatskih angiologa-kardiologa, stručnjak za bolesti krvnih žila, arterija i vena te cirkulacijske poremećaje, dr Željko Đurašević.

Željko Đurašević, dr. med.

Kardiologija | Angiologija

Doktor Đurašević proveo je cijeli radni vijek radeći kao internist, kardio-angiolog, u Kliničkoj bolnici Dubrava. Svoje veliko kliničko iskustvo primjenjivao je u nizu kliničkih pretraga kao što su ultrazvučni pregledi perifernih arterija i vena, digitalna fotopletizmografija (PG), te ankle-brachial indeks (ABI). Do umirovljenja voditelj je Odjela kardiologije-angiologije u Zavodu za bolesti srca i krvnih i žila, Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice „Dubrava”.