arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

U časopisu „Hypertension“ objavljena je studija koja je ustanovila da ispitanici koji jedu više voća imaju manje šanse za pojavu povišenog tlaka u životu. Održavanjem dobrog tlaka čuva se elastičnost krvnih žila, zdravlje srca, a ovakva dijeta je dobra i za mozak, oči i probavni sustav. Također, ovakav način prehrane poboljšava kontrolu razine masnoća u krvi. Iako se ovoj povezanosti dugo spekulira sada su oni nedvosmisleno potvrđeni u znanstvenoj studiji. Voće koje se spominje kao najzaslužnije za zaštitni učinak su jabuke, kruške, grožđe ali i drugo voće. Što se tiće povrća čini se da su mrkve i brokoli najbolji izbor. Spojevi koji se nalaze u voću i povrću, a djeluju povoljno, su flavonoidi te mineral kalij.

Flavonoidi su organski spojevi koji biljkama daju određenu boju, a sama latinska riječ „flavus“ znači žut. Ta velika skupina spojeva podijeljena je u tri podgrupe: flavonoidi (bioflavonoidi), izoflavonoidi te neoflavonoidi. Osim navedenog voća i povrća namirnice bogate ovim korisnim spojevima su i peršin (svježi ali i sušeni), borovnice koje sadrže i druge izuzetno korisne spojeve, citrusi, osobito grapefruit. Od pića veliku količinu flavonoida sadrži crni čaj, oolaong čaj, crno vino te kakao.

Kalij je jednostavan element koji ima važnu ulogu u homeostazi stanice. Osim povoljnog učinka na tlak, važan je i za kontrolu ritma srca. Kada je vrlo niska razina kalija u serumu mogu se pojaviti razne aritmije – nepravilan rad srca. Kao i flavonoide i kalij se nalazi u svježem voću i povrću, bananama, narančama te rajčici.

Prilagodite svoj način prehrane, povećajte brok obroka voća ili povrća tijekom dana i ovim jednostavnim mjerama učinite korist Vašem srcu i krvnim žilama.

Kardio tim poliklinike Arista želi Vam dobar tek!

poliklinika-arista-placeholder-web

Poliklinika Arista