arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Što je atrijska fibrilacija (treperenje pretklijetki) i kako je ona povezana s moždanim udarom?

Atrijska fibrilacija je aritmija koja se manifestira nepravilnim srčanim radom, najčešće i ubrzanim i nepravilnim, jer srce ne vodi normalan vodič ritma u pravilnim razmacima već nekoordininrani valovi koji dolaze iz pretkljijetki. Atrijska fibriliacija može uzrokovati moždani udar jer krv sporije kola kroz neke dijelova srca (osobito neke dijelove pretklijetki) te se tako može formirati ugrušak, koji zatim može strujom krvi otputovati u mozak i izazvati moždani udar.

Atrijska fibrilacija značajno povisuje rizik od moždanog udara, a većina moždanih udara povezanih s atrijskom fibrilacijom se može spriječiti.

Nažalost, vrlo često se običnim kliničkim pregledom i snimanjem EKG-a ne otkrije atrijska fibrilacija, jer se ona može pojavljivati povremeno, tijekom noći te ne mora proizvoditi bilo kakve simptome. Za otkrivanje takve aritmije potrebno je učiniti Holter EKG-a (24-satno snimanje EKG-a), ponekad i višednevni Holter te ultrazvuk srca (UZV) kako bi se prikazala struktura srca (osobito pretklijetki) i njegova funkcija.

Tko će najvjerojatnije imati atrijsku fibrilaciju?

Atrijska fibrilacija se može pojavitii u bilo kojoj dobi, ali je češća što ste stariji, tj. njena pojava raste s dobi. Ako imate visoki krvni tlak, bolest srca ili plućne bolesti, poremećaj štitnjače, bubrežnu bolest, pojavu moždanog udara u obitelji ili neku drugu kroničnu bolest u većem ste riziku od pojave fibrilacije atrija. Jednostavnim nošenjem holtera EKG-a 24 sata može se analizirati ritam srca te otkriti kratke sekvence aritmije. Uz ultrazvuk srca i klinički pregled definira se rizik pojedinca za tromboembolijski incident te se prema tim nalazima može ordinirati neki od oblika antikoagulacijske terapije (varfarin ili novi antikogulacijski lijekovi) te terapiju za samu aritmiju, ev. popuštanje srca ukoliko ono postoji ili za neki drugi srčani poremećaj.

Srdačno Vas pozdravlja kardio-tim poliklinike Arista

poliklinika-arista-placeholder-web

Poliklinika Arista